В една кариера, която обхваща почти 30 години и включва над 60 албума, Джо Лин Търнър става един от най-отличителните вокалисти в рок енд рола. Роден на 2-ри август 1951 г в Hackensack, Ню Джърси (САЩ), той свирел на акордеон като дете, израстнал с  класически ритъм енд блус (R & B) и става един завършен китарист в тийнейджърските си години.

 

Всъщност, първата банда в която участва е ”FiletofSoul”,заедно с  J.T.Taylor, който по-късно реализира успех с “Kool and the Gang”. Докато бил в гимназията, Джо формирал група ”Ezra” като изпълнява както свои така  и кавъри на песни от изпълнители, които са оказвали  голямо влияние върху него, това са: Jimi Hendrix, “Free”и “Deep Purple”.

През 1976 г. J.L.T.вкусва първият си успех с “Fandango”, една банда, описана като микс от R & B, поп, кънтри, джаз и мелодичен рок. Търнър изпълнявал и свирел на китара във всичките четири албума на групата.

 

Фанданго били на турнета с многобройни изпълнители, включително: “Allman Brothers”, “The Marshall TuckerBand”, "The Beach Boys" и Billy Joel.
След като “Fandango” се разделят, в живота му настъпва първия обрат на съдбата, Joe Lynn Turner получил телефонно обаждане от легендарния китарист Richie Blackmore.  

 

Блекмор бил толкова впечатлен от изявите на Търнър с “Fandango”, че му предложил да се присъедини към “Rainbow”. Това е група, която той сформирал след като  напуска “Deep Purple”.

 

По ирония на съдбата, повлиян от стила на“Deep Purple”, Джо като млад музикант, се изгражда и утвърждава като фронтмен на групата с двама бивши членове: Blackmoreи Roger Glover. Докато “Rainbow”са популярни в Европа и Япония, по същото време не били толкова известни в САЩ.

 

Присъединяването на Търнър към групата спомогнало тя да се издигне към едно ново ниво на успех. Няколко песни от албума на групата в изпълнение на Джо достигат до топ 20 в рок радио класациите.

 

"Stone Cold" е първата песен на “Rainbow”, която попада в топ 40 на радио класациите и иновативният клип към тази песен става един от най-излъчваните по МТV.

 

Търнър е съавтор и изпълнителна синглите на “Rainbow”, които спомогнали за развитието на мелодичния рок жанр: "I Surrender", "Can’t Happen Here", "Jealous Lover","Death Alley Driver", "Street of Dreams" и " Can’t Let You Go. "
 

 

През 1984 г.R.Blackmor e отново е заедно с “Deep Purple”. Това дало свобода на Търнър да работи по първия си солов албум "Rescue You", продуциран от Roy Thomas Baker, известен с работата си с “Queen and The Cars”.

 

Джо Лин Търнър участва в написването на повечето от песните с кийбордиста Al Greenwood от(Foreigner).

 

Първият сингъл "Endlessly" получава широк ефир по радиото и MTV.

 

По време на турнето си  с PatBenatar, получава предложение за актьорска роля във филма"BlueDeville".
Търнър също доказал своята гъвкавост, като работил с разнообразен спектър от хора на изкуството, включително и Billy Joel, Cher, Michael Bolton, Mick Jones(Foreigner), John Waite(The Babys).

 

Същевременно M.Болтън го насърчавал да влезе в друга роля на пеенето, и да прави дублажи на телевизионни и радио герои.

 

През 1987 г. J.L.T.става член на групата “Rising ForceYngwieMalmsteen”.

 

Техният съюз довежда донай-успешеният албум за  Malmsteen до този момент в историята, с името ”Odyssey”. Последваното световно турне се издига до десетте най-продавани концерти в Русия, които в последствие са били записани  на албум и видео,с името "TrialBy Fire: Live in Leningrad".

 


През зимата на 1989 г., Richie Blackmore и “Deep Purple”, търсели главен вокал на мястото на Ian Gillan. Като повторна ирония на съдбата, Търнър е поканен на прослушване и малко след това той оглавява една от най-големите банди, от които е бил повлиян като тийнейджър!

 

Те издават албума "Slaves and Masters" и започнали интензивно световно турне, в разгара на войната в Персийския залив. Въпреки че, много групи отменили турнетата си, “DeepPurple”и J.L.T.не се отказали от изявите си. Търнър написва и изпява няколко песни от последвания албум, които никога не са били официално публикувани. Тогава Блекмор твърди, че  "Slaves and Masters" е любимият му албум на “Deep Purple”, откакто той е с групата от 1984.

 

Джо работил по много проекти, след като напуснал “Deep Purple”. Той се присъединява към Carmine Appice(Ozzy), Bob Daisley (Ozzy Osbourne) и Jeff Watson(Night Ranger) в прогресивната рок банда “Mother’s Army”.

 

Той обиколил САЩ със своята "JLT All Star Band". В крайна сметка  се завръща в студиото за втория си солов албум, "Nothing Changed".

 

През 1997 г.  Джо записва един от двата си много успешни албуми. С пускането на третия си солов проект "Hurry Up and Wait",  търсенето на албумите му в световен мащаб са се увеличили драстично. Следващите му три солови албума –“Holy Man"," Slam” и " JLT "- получават както критики, така и мащабни успехи.
 

 

Търнър продължава да записва и да работи с голям брой  изпълнители, по техните солови  и трибютни  албуми.  Той е един от ключовите членове на “Brazen Abbot”, проект, осъществен от  българския китарист и композитор Николо Коцев. Джо Лин Търнър е съавтор и изпълнител на песни на няколко албума,които са включени в DVD-то "A Decade of Brazen Abbot."

 

Програмата му е винаги съобразена с работата в студио. Трудно е да слушате радио или гледате телевизия в САЩ, без да се чува гласът му в ефир. В една от рекламите на бира в която той участва в Япония, "Challenge Them All," се превръща в популярен рок радио химн.

Търнър  записва и създава заедно със„Voices of Classic Rock”(VCR), „Rock and Pop Masters"(RPM) и в „New York’s Hit Squad”. Тези групи се оглавяват от изпълнители от рок и поп елита, като: Hugh McDonald(Bonjovi), Mike Reno(Loverboy), Jimi Jameson(Survivor), LarryHoppen (Orleans), Spencer Davis, Bobby Kimball(TOTO), Ricky Byrd(JoanJett), Liberty DiVitto (Billy Joel) и много други. Те са участвали на фестивали и концерти в Южна Америка, Япония, Франция, Азия, Хавай, Централна Америка, Мексико и в много големи градове в САЩ.

 

 Най-забележително  наскоро е, сътрудничеството на  J.L.T.с бившия басист и вокал на Deep Purple, Glenn Hughes. Търнър помолил G.Hughes да участва заедно с него на турнето в Япония в подкрепа на своя албум "Holy Man". Те работят с удоволствие заедно,и с вдъхновение формират “Hughes Turner Project”(HTP).

 

Проектът Хюз- Търнър издава два студийни албума и диск с излълнения на живо. Chad Smith(Red Hot Chili Peppers), John Sykes(Whitesnake / Thin Lizzy), Steve Vai(Frank Zappa/ Whitesnake) и други изпълнители са поканени като гости  по време на записите.  Сингъл "Time and Time Again" ("HTP2") присъства повече от 3 месеца в Топ 30 на световната модерна рок класация.

 

Проектът Хюз-Търнър, спечелва много фенове и медиен интерес по света, включително и по националната телевизия и радио в много страни, като САЩ и Русия. 

 

След две успешни турнета в Япония и Европа, „HTP” остава като запомняща се и значителна част от кариерата в историята на J.L.T.

Търнър в последствие реализира нов проект, наречен "Sunstorm”. Директорът на „Frontiers Records”  Serafino Perugino и подизпълнител на “Frontiers Records” Mario Di Riso, си разменяли касети като фенове. Един ден, Mario дал на Serafino една касета, която взел от журналист, с неиздавани досега песни на Джо Лин Търнър от вторият му солов албум. Тази касета съдържала оригинали на песни от албума “Rescue you”през средата на 80-те .

 

Вдъхновен от материалите които получил , Perugino повторно се свързва Joe Lynn Turner и JimPeterik, легендарният автор на песни от „Survivor”, с които той работи  няколко години в “Deep Purple”.

 

Търнър прегледал  някои от материалите, изпратени от Peterik, заедно с няколко други песни, предоставени от Perugino и се съгласил да се създаде един проект, който можел да преоткрие и  подчертае неговите способности в мелодичния рок.

 

 "Sunstorm" е издаден през есента на 2006 г. и е получил възторжени отзиви както от критиците, така и от феновете.
 Джо освен, че имал участие в писането на песни и участвал в различни проекти, увеличил своите изяви с повече живи изпълнения в Щатите, отколкото е имал през 1996 година.

 

2006 година, била запомняща се с това, че Търнър възобновил работата си с Blackmore и в преиздаването на класиката на Rainbow“Street Of Dreams”. Това е дует с Candace Night (Blackmore's Night).

 

Търнър също така изпълнява всички парчета на "Fire Without Flame,”проект в който той си сътрудничи с Blackmore вдъхновени от японския китарист AkiraKajiyama.

 

Ако всичко това не е достатъчно, J.L.T. се впуска в реализиране на нови успехи заедно с  новата Японска филхармония и организира турне с турския китарист и виртуоз Джем Кьоксал.

 

Непосредствено след това той заминава, за да записва DVD в  Нешвил с “BigNoize”, една банда, в  която участват: J.L.T, китариста Карлос Cavazo (Quiet Riot), барабаниста Vinny Appice(Dio/ Black Sabbath), басиста PhilSoussan (Ozzy Osbourne/ Billy Idol) и кийбордиста Gary Corbett (Cindarella/LouGramm ).

 

Супер групата в която участва J.L.T. “Big Noize”, имала множество участия през 2008  в САЩ. През есента, те пътували в Ирак и Кувейт, за да забавляват международния корпус. За да прочетете повече за “BigNoize” посетете: www.myspace.com/abignoize.

 

През 2007 г. той издава своя 10-ти  солов албум, "Second Hand Life", който става популярен  в Япония, Европа и САЩ. Сред акцентите на записа е една песен, която той  написал с Блекмор и Глоувър в началото на 90-те години по времето на Deep Purple, с името "Stroke of Midnight". Останалите песни са заедно с Jimi Peterik (бивш член на Survivor), Martin Briley, Jack Ponti, който е написал няколко песни за "Bonjovi" и е бивша телевизионна звезда, Deanna Johnston (рок звезда: INXS).

Джо Лин Търнър уредил турне  в Япония през 2007 с бившия член на Rainbow Graham Bonnet и планувал за още няколко дати с  него през 2008 година. Друго запомнящо се събитие е през 2007 г. e турнето под егидата на премиерите на Русия и САЩ, заедно с Brian Johnson и Cliff Williamsот ACDC придружени от „JohnEntwistle Band”, членове на „Classic Rock Cares” (www.johnentwistle.org).
Есента на 2008 г. излиза първата му CD на лайф изпълнение, "Live in Germany."
 

 

Създаването на “Over The Rainbow” през октомври 2008, също предизвиква интереса на  много международни медии. Съставът на ”Over The Rainbow”се състои от музикантите: Paul Morris, Bobby Rondinelli и Greg Smith, които са се обединили с J.L.T.  и второто поколение Blackmore.

 

Over The Rainbow:
Вокал: Joe Lynn Turner(Rainbow 1980-1984 г.)
Клавирни: Paul Morris(Rainbow 1975-1978)
Барабани: Bobby Rondinelly(Rainbow 1980-1983 г.)
Бас: Greg Smith(Rainbow 1994-1997 г.)
Китара: Jurgen("J.R.") Blackmore

 

През 2009 и 2010 година той обиколил с " Over The Rainbow" Европа и Япония и реализирал много успехи със соловите си изпълнения в Южна Америка.

 

Търнър продължава да бъде креативен изпълнител, който не се ограничавал със своите опити в други стилове музика, независимо хард рок или мелодичен рок. Той продължавал да пише с много изпълнители, които са специализирали в стил различен от рока, като записвал някои от материалите си за бъдещи версии на филми.

 

 

Биография от официалния сайт на J.L.T.