Това интервю беше проведено на 03.05.2013 година в Берлин(Германия).

 

Здравейте Г-н Търнър,

За мен е удоволствие да се срещнем отново след една година.

Джо Лин Търнър: За мен, също!

Добре дошли в Германия преди всичко. Ние сме тук в Берлин специално за българските фенове. Преди два дни вие бяхте в Русия, сега сте тук в Берлин, после заминавате за България, за рок столицата ни Каварна.

 

1.Как се чувствате и какво се случи през последната година до сега?

 

Джо Лин Търнър: Започнах това турне в Япония през март, после отидох в Корея и после прекарах един месец в Лас Вегас, като участвах в шоуто „Raiding the rock vault” което е наистина страхотно класическо рок шоу. Един месец бях там и работех по пет,а понякога шест вечери в седмицата, което е доста работа, но е хубава практика.

После летях до Швеция, след това до Русия и сега съм тук, но това е само началото на турнето. Вероятно няма да се прибирам към Щатите до средата на септември, а сега е само 2-ри, 3-ти май. Не знам кой ден сме вече, защото когато си на път губиш представа за дните, годините и времето вече нямат значение. Аз преминавам през толкова различни времеви полюси, че наистина губиш представа за това къде си и дори кой си. Странен феномен, това е думата.

 

2. Всеки човек иска да сбъдне определени мечти? Вие успяхте ли да сбъднете своите?

 

Джо Лин Търнър: Знаете ли.... Мечти.....Мечтите са моята специалност. Аз вярвах в мечтите и създадох(смее се).....създадох, каквото и да е...не, космосът създаде....и позволих на мечтите ми да се сбъднат, защото работих много. И вярвам, че всеки може, ако работи усърдно. Просто трябва да работиш много. Трябва да се посветиш на мечтите си. Те не са нищо друго, те са там. Но хората трябват да имат сърце, което да е смело.

Гледали ли сте тази анимация наречена “Brave”(смел), това е страхотна анимация, защото е едно от най- вдъхновяващите неща. Те казват, че мечтите са там, но ти трябва да имаш силата, волята и куража да следваш мечтите си. Това е всичко. Това е съобщението, което дават на децата, защото е анимация, но ние възрастните в театъра научаваме нещо друго.

 

Български фен клуб: Значи можем да го гледаме и на театър?

 

Джо Лин Търнър: Да, казва се „Brave”(смел). Трябва да си смел, за да осъществиш мечтите си. Всичко се свежда до смелост. Аз може би бях достатъчно наивен, за да бъда смел, или достатъчно глупав, за да бъде смел или прекалено смел, за да бъда смел, може би трите неща едновременно, не знам. Но понякога трябва да изхвърлиш всичките си страхове на вятъра и да бъдеш смел и да се гмурнеш.

Живей или умри....живей или умри, точно сега или никога и тази вечер може да бъде завинаги, а това е любов. А всичко е любов, така че, любов, смелост, кураж всички тези неща. Всеки ги притежава. Защо никой не се стреми към тях, защо не вървят след тях? Вие следвате мечтите си, намирате любов, откривате музиката, всичко е във вашите ръце. Така, че гледайте филма.

 

3. Нова година започна за вас в България с концерт. Това лято ще сте там на 6-ти май и 1-ви юли. Имате концерти често в нашата страна и ние сме щастливи за това. Какво ви кара да се връщате в България?

 

Джо Лин Търнър: Всъщност три пъти, една нова дата излезе и една благотворителност. Аз искам да си купя имот в България(смее се). Преди всичко, България от икономическа гледна точка е много стабилна. Тя е по- стабилна от всяко друго нещо е ЕС, защото те са на ръба на ЕС. И наистина можеш да намериш много хубави имоти на Черно море, което аз обичам. Прекарваме месеци там с жена ми. Отиваме на почивка, да пазаруваме и да ядем истинска хубава храна. България мисля, че е едно от последните места на света, което е все още просто, но модерно. Можеш да намериш модерното, ако искаш,  или можеш да бъдеш на морето, в гората... и аз наистина го обмислям. Тя иска Тайланд, България, може би и двете, но ние наистина обмисляме България.

 

Български фен клуб: Това беше един от най- хубавите кометари за нашата страна, който съм чувала.

 

Джо Лин Търнър: Аз разбирам историята на България. Аз имам цялата информация за България. Знам колко нашественици са били – турците, руснаците. Всеки е нахлувал в България. България никога не би могла да се изправи, защото всеки е можел да влезне и да започне да я тласка надолу и надолу, отново и отново, това е вярно за тази държава.

Много хора мислят, че България е на дъното на ЕС и всякакви глупости. Извинявам се, че казвам думата глупости, но сериозно, България се справя много добре, а аз искам да съм на място което се справя много добре. С други думи предвиждам световна катастрофа, наистина, но България е способна да устои на това. Така, че добре дошли в България! Има също и много талантливи хора там. Повярвайте ми българите са много талантливи хора.

Български фен клуб: Вие сте наистина от хората, които не просто пътуват, ами от хората които обръщат внимание на малките и специални неща. Мисля че, това е много важно.

 

Джо Лин Търнър: Разбира, че не просто пътувам. Аз знам градовете. Знам Берлин. Някой днес ме попита: „Искаш ли да разгледаш града?“, а аз отговорих „Да видя града...? Аз имам парче от Берлинската стена. Аз бях тук, когато Берлинската стена падаше“. Аз вече съм разгледал града, аз съм видял почти всеки град, който си заслужава да се види в Германия. Виждал съм почти всеки град в света, който си заслужава да се види. И съм виждал такива, които хората не знаят, че са места, които си заслужава да се видят.

Най- усамотените гори, джунгли, места където можеш да живееш спокоен живот, без да се притесняваш за пари, слава и  бъдеще, само с този който обичаш на малко място и бебета,и кучета, и всичко е наред(смее се). Не разбирам, защо повечето хора не разбират тази концепция: „Колкото по- малко, толкова повече“. Всичко опира до любовта, аз имам любов сега и това е всичко, от което имам нужда, за да бъда щастлив, и музиката разбира се. Любов и музика, музиката е любов!

 

4. Работите върху много проекти, за втора година работите заедно с Ян Холбърг, изпълнявате 3-ри песни от новия албум тази година. Какво ви вдъхнови да работите с него?

 

Джо Лин Търнър: Като цяло, защото видях талант в този човек, видях също страх и понякога просто имам усещане за хората и разбира се винаги трябва да чуя песните първо. Много проекти са преминали през бюрото ми и бюрото на мениджъра ми, проекти с пари и т.н., но аз не го правя за парите, защото си влагам душата и сърцето там. Така че, трябва да харесам песните. В първият албум пях всяка песен и пренаписах песните, съжалявам Ян, но ти го знаеш и не съм получил нищо за това, защото направих съвсем прости корекции. Вторият албум Ян го прави по-малко по различен начин и аз реших, че ще пея три от песните, но ще направя турнето. Много е разочароващо, че Тони Кери отказа турнето.

 

Български фен клуб: Защо го отказа?

 

Джо Лин търнър: Не знам, аз обичам Тони, но той има навика да прави това. Направи го с Рейнбоу, просто има навика да го прави. И аз бих искал да му кажа, „Тони, обичам те, но защо си причиняваш това?!“ Той винаги отсъства  и наистина ми липсва.

 

Български фен клуб: Това означава ли, че имате планове за още съвместна работа с Ян Холбърг?

 

Джо Лин Търнър: Не знам за бъдещето, но знам относно юни. Ще бъда двеседмици в Норвегия и има още една причина, поради която отивам. Там има страхотен лечител, който вече изпробвах. Знаете ли групата „А-ха“, много известна група, Мортън е певецът и той ми каза: “ Ти трябва да отидеш при този човек Ян Якобсен.“ Имах проблеми с кръста след 25 шоута в Сибир и 50 години на път, така че отидох при него.

Ходех на йога, масажи, кунг-фу, но накрая отидох при него. Той е обикновен човек. Той отне всички енергии и ме отблокира изцяло. Живее в Осло и ще отида при него два пъти и искам да го разпространя. Папараците са около него, но той не иска да бъде известен. Той е дар от бога. Това е другата причина, поради която ще бъда там. И ще направя турнето, това е моето задължение. (смее се)

 

5. Като говорим за проекти, “Sunstorm” проектът беше невероятен. Можем ли скоро да очакваме нов албум от вас?

 

Джо Лин Търнър: (смее се) Благодаря,първо, за хубавите думи. Аз също смятам, че се получи изключителен албум, като се има в предвид как го направихме. Искам да благодаря на Денис Уорд, защото смятам, че той е страхотен продуцент. Той е американец, но е тук в Германия, даде материала за песните. Обаждах му се и му казвах „ тук малко повече китара, ок“...“да супер“ ...и след това си префасонирах гласа. После той ги сложи заедно, и парче по парче, това е много силен албум. Бях много впечатлен. Така, че му благодаря.

Към втората част на въпроса ви, дали можете да очаквате албум от мен: Да, можете и сега ще кажа, защото вече беше обявено в пресата. С Кармайн Апис, Брус Кулик от Кис и Тони Франклин (бас), ние ще направим албум. Все още не е подписано с „Frontiers records” , но ще го направим. Трябва да видим, точно как, защото им казах, че  съм на турне, после отивам в Тайланд да си почина и не знам кога ще успея да направя това. Ако се иска от мен да пиша, това е много дълъг процес, защото аз пиша от душата си. Не пиша просто думи, аз пиша послания, чувства, така че не мога да напиша просто нещо глупаво. Така че, не знам точно, но ще го направим. Вече се срещнах с Брус във Вегас и с Кармайн Апис в Ню Йорк, с Тони по телефона, така че ще го направим. Можете да очаквате този невероятен албум, какъвто и да е. Нямам си и идея какъв ще бъде, мисля че рок-блус, но ще бъде страхотно.

 

6. Нека да поговорим за Гласовете на Рейнбоу. През март бяхте на сцена с Доги Уайт и Греъм Бонет . На кого беше идеята да пеете заедно и какво е усещането да си на една сцена с предишни членове на „Рейнбоу“?

 

Джо Лин Търнър: Първо, аз нямам никакъв проблем с предишни, настоящи или бъдещи членове, на която и да е група. Всичко се отнася до музиката при мен. Но беше малко объркващо в Япония, защото Греъм дойде с „Алкатраз“ , а това се очакваше да бъде „Гласовете на Рейнбоу“ , реално бяхме само аз и Доги и това даде вяра и признателност на „Рейнбоу“. А Греъм беше по-заинтересован....нека да кажа, аз обичам Греъм, но не разбирам защо той прави това.

Така че следващия път, промотърите трябва да отбележат това, беше лоша стъпка, лоша тактика. Не е необходимо да се включва „Алкатраз“ , това са или „Гласовете на Рейнбоу“ или не са?! И това е факта, как се чувствам. Бях откровен и искрен и може да разстроя някои хора, но познавате ме и не ме интересува дали ще разстроя някого.

 

7. В Германия записахте първия си “live album” наречен “Live in Germany”. Фокусиран е основно върху вашия „Рейнбоу период“. Липсва ли ви ерата на „Рейнбоу“?

 

Джо Лин Търнър: Ами, аз още пея песните заедно със страхотни музиканти. Дали ми липсва? Вижте, аз минах през това, не ми липсва, защото съм го преживял и всички тези спомени са все още в сърцето ми, в душата ми, в мислите ми. Така че, не ми липсва, не го пожелавам отново, аз съм много щастлив където съм в момента, но беше страхотно време, страхотен момент в моя живот. Но съм добре. Движа се напред.

Български фен клуб: Благодаря ви много за това интервю Г-н Търнър. Пожелавам ви всичко най- добро и “keep on rockin’ “

 

Джо Лин Търнър: Благодаря ви много,за мен винаги е удовоствие. Бог да ви благослови!