Това е първото интервю с Джо Лин Търнър, ексклузивно  за българскте фенове и българския фен сайт. Той говори за новия си албум, тайните на успеха, мечтите и още много неща.

Може да го видите тук:

 

Здравейте г-н Търнър и добре дошъл в България. За мен е удоволствие да разговарям с вас.

1. Две години този български фен сайт съществува и това е първото ви интервю за него. Бих искала да ви попитам много неща, но нека да започнем с новия ви албум. Знам,че за твореца едно от най- важните неща е вдъхновението.

Кое беше вашето вдъхновение и как решихте на направите трети албум от проекта „Sunstorm”?

Джо Лин Търнър: Първо благодаря за българския уеб сайт и благодаря за прекрасните неща които правите. Много ви благодаря от цялото си сърце.

Този албум ми беше възложен от „Frontiers records”. Направихме два албума и те казаха, че имаме нужда от трилогия. Честно казано се получи страхотно и аз съм много изненадан, защото го правих на части.

Пътувах, свирех и записвах за една седмица, след това го оставях и после продължавах отново.

Понякога, когато правиш албуми по този начин, не можеш да усетиш цялостта от него. Трябва да изкажа благодарността си към Денис Уорд продуцента, той е американец, но е в Германия, защото той направи много и музикантите бяха страхотни.

Така че,наистина вдъхновението дойде от всички тези хора, които участват. Това е един голям проект и звучи наистина страхотно.

 

2. Песните в албума напомнят много за миналото ви и годините с „Рейнбоу”, някак песните носят този дух в себе си? Какво мислите за това?

Джо Лин Търнър:  Смятам, че си права повечето хора ми кават това, че е като от миналото.... в този стил. И аз им отговорих: „ Всичко е материал от 80-те, материали от 1980 година....песните саписани от различни автори на песни и по специално едни  от тях,които са писали са моят приятел Майкъл Болтън и Шер, а аз направих музикалния съпровод към тях ...мисля, че просто преработихме тези песни. Нали знаете, накрая може да получиш демото, но ние направихме нещо магическо с тези песни и това ги превърна в нещо още по- специално.

 

3. Вие сте креативен човек, ходите много  по турнета и изненадвате феновете си всяка година с нещо ново. Какви са бъдещите ви планове?

Джо Лин Търнър: В момента предимно сме на турнета, имам в предвид по целия свят ... Вече бях два пъти в Русия и в Скандинавия три пъти. Имах участия в Америка и после отидох в Турция, сега в България.

После от тук отивам в Америка, след това в Италия, по- специално Милано....От Милано се връщам в Скандинавия и после мисля че, отново към щатите...после Русия, Италия, Сърбия за най- големия бирен фестивал това лято на 14 Август в Белград....после отивам към Аржентина..от там в Малайзия и не знам къде още. Така че, това е година на турнетата.

 

4. Бих искала сега да ви попитам нещо, което не е свързано с албума. Били сте на турнета в България. Колко пъти всъщност сте били тук, какви са впечатленията ви от нашата държава и какво ви хареса най много?

Джо Лин Търнър: Не мога да кажа колко пъти съм бил тук. Със сигурност повече от пръстите на двете ми ръце. Всеки път е страхотно, това са моите впечатления. Хората са удивителни, обичат рок енд рол, в тях има страст, пламенни са. Те са страхотни хора в душите си, чудесни са...това е, което мога да кажа. Благодарен съм, за тези хора, че ги има наистина.

Български фен сайт:  И ние сме благодарни, че има хора като вас.

Джо Лин Търнър: Благодаря. Наистина оценявам това.

 

5. Можем ли да очакваме да ви видим другата година отново в нашата страна?

Джо Лин Търнър: Ами надявам се... Надявам се, че ще може да направим повече фестивали. Сега раговарям с хората за някакъв фестивал може би във Варна. Всичко се свежда до парите и до управлението... Това са типични неща, но ако всичко е точно и света не избухне,.. Да ще ме видите. (смее се)

Български фен сайт: Да, чудесно.

 

6. Слушал ли сте някога българска музика и харесва ли ви?

Джо Лин Търнър: Да разбира се, че съм слушал. Като музикант аз разбирам музиката и я чувствам. Аз преди всичко съм китарист и чета музиката, композирам музика, свира на клавирни и барабани....   

Туркската музика ми харесва също, обичам я. Аз винаги се опитвам да усетя духа на присъщото, когато казвам присъщо, имам в предвид на духа вътре в дъжавата. Винаги съм се опитвал да слушам каквото ушите на хората обичат да слушат. И ако чуя това, което те чуват след това мога да го вмъкна в песните. Например „Blood red sky” от словия ми албум е написана в Турция, Анталия.

 

7. Можете ли да си представите да направите проект с включени български мотиви в него?

Джо Лин Търнър: Защо не, разбира се. Отново трябва да имаш точна ситуация, политика и пари. Повече става въпрос за рок енд рол отколкото просто да обичаш музиката, както знаете. Понякога поросто е трудно да го поддържаш жив и....да направиш фестивал....и после спонсорите се провалят и....лудост е .....Да разбира се бих искал да го направя, но това не зависи само от мен.

 

8. Какви са били мечтите ви като дете и какъв сте искали да станете като порастнете?

Джо Лин Търнър: Майка ми е разказвала – мир на праха и. Тя каза, че когато съм бил на 3 години съм сочил телевизора и съм казвал „Аз съм него, аз съм него”.

После като по- голям знаех точно какво искам, но също така отидох в университет с научна степен „английска литература”, защото майка ми беше уплашена, че няма да успея в рок енд рол-а. Тя искаше да бъда образован, което мисля, че е добре за всеки един. Но знаех, че съм голям късметлия – знаех какво искам да бъда и работих здраво за това.

Български фен клуб: Това е много важно.

Джо Лин Търнър: Да, много е важно. Аз познавам хора, които са изгубили себе си и не знаят кои са и какво наистина искат и може би не са в състояние да го разберат, защото светът се променя както знаем с музиката, с всичко. Така че, аз се надявам всеки един от тези музиканти да има шанса като мен. Защото е трудно и трябва да бъдем много горди от хората, които се опитват да направят това. Те са много силни.

 

9. Коя е любимата ви група, от която сте бил част и защо?

Джо Лин Търнър: Уау...ами аз мисля, че правя всеки един проект със сърцето си, дори и участието ми в „Брейзън Абът” например. Не захващам проект, с който да не се гордея.

Мисля, че подчтеността и характерите са първото нещо. Никога не съм искал да остана в проект, който като видя и да кажа: „ О, съжелявам, че го направих”. Първо проверявам, правя проучване, събирам информация и след това се присъединявам.

Така, че ги обичам всичките, не съжалявам за проектите си. Имало е по- успешни, имало е и не толкова успешни проекти, но ги обичам всичките и ги правя като давам всичко от себе си. Абсолютно на сто процента.

 

10. Бихте ли споделил каква е тайната на успеха?

Мисля, че ще дам много точен и прост отговор за тайната на успеха. Казват, че: успехът е едновременно подготовка плюс възможност- равно на успех. Все пак мисля, че това равенство претърпя промени през 2012-та, защото аз познавам много подготвени хора, но нямат никаква възможност и това е проблема.

Когато бях по- млад имаше повече възможности и съм голям късметлия за това. Така, че тайната на успеха ще бъде това, което аз наричам упоритост, дисциплина, желание... трябва да се придържаш към това, защото ако се предадеш...Край. Така, че мисля че е константа „ не трябва да спираш никога”.

 

11. Тази година на фестивала в България вие изпълнявате “Tribute to Rainbow” и като цяло хората ви свързват с тази група. Вие имате невероятни солови проекти и албуми. Можем ли да очакваме за в бъдеще, когато идвате отново тук да се представите с някой от соловите си проекти, нещо различно от „Rainbow”?

Джо Лин Търнър: Да, в Турция например свирихме неща от “Malmsteen” , „Blood red sky” от соловия ми проект. Често изпълнявам солови песни и по- известните солови песни, но специално на фестивал ще свирим предимно “Rainbow” и “Purple”. Изпълнявал съм тези песни с „Deep Purple” и съм писал, някои от тях, така че ще направим трибют и сега.

Също и песни на Дио. Обичам Рони, той заслужава трибют и ще бъде хубаво и за хората да им представим познати песни. Аз мисля, че ако си в държава, град, където може би хората не са толкова запознати със соловите ти материали, въпреки че съм подписал много солови сидита тук, смятам че е по- добре да представя нещо познато.

В момента в Русия имам все повече и повече солови сидита, но трябва да правиш това, с което си познат на хората. Хората ме питат, може би това е част от въпроса ви – „ Не сте ли уморен постоянно да пеете песните на Rainbow”?

Защо трябва да съм уморен от душата си?! Изпях им “I surrender” с повече чувство отколкото когато бях на 30 години, когато започнах. Така, че не съм уморен от това да пея същите песни. Това е, което искаме да постигнем: Песни, които целият свят да пее.

 

12. Знаете ли някакви думи на български език?

Джо Лин Търнър: Да, но говорих Турски през последните две седмици...и сега се опитвам да си спомня на български.....(мисли)....“Наздраве“( смее се).

Когато съм в държава за една или две седмици си го спомням отново, но точно в момента все още говоря „shakur” и всичко това на Турски. Същото е, ако отида в Германия, трябва да си припомня целият ми немски...“Ich spreche kaum deutsch”  (Почти не говоря немски)

 

13. Можете ли да опишете себе си в едно изречение?

Джо Лин Търнър: Изречение?

Български Фен Клуб: Или дума, както предпочитате.

Джо Лин Търнър: Да опиша себе си е невъзможно, защото не знам как да определя себе си. Мисля, че съм просто човек, който се опитва да прави най- доброто, на което е способен. Сериозно говоря. Аз мисля, че хората са тези, които трябва да определят кой си и какво си. Някои хора те обичат, други те мразят, някои хора казват, че си добър, други че си легенда, трети, че не ставаш.

Аз съм просто музикат и опитвам. Мисля, че съм добър човек, така мога да определя себе си. Смятам, че след всички гадости в живота ми, най накрая успях да бъда много добър човек и се опитвам да правя нещо за хората. Така, че аз съм добър човек.

 

14. Имате толкова много заряд в себе си как успяхте да го запазите през всичките тези години?

Джо Лин Търнър: Това е много хубав въпрос. Последните пъти отговорих по този начин: „Кундолини“ ....Кундолини е огън в индуизма и е във всички нас и мсиля, че ни запазва млади и ни дава сила. Мисля,че духът е всичко.

Аз не се чувствам на годините си и не изглеждам на колкото съм ( смее се) и не ги показвам. Възрастта за мен е нещо, което обществото слага върху теб,ако им вярваш. Не се предавам на това. Въпреки че, пея “I surrender”(„Предавам се“) , на това няма да се предам. Мисля, че е дисциплина, защото преди много години тикнах себе си към много лоши навици. Бях с 10 кг повече, правех само грешни неща и после се върнах към баланса, към това да уважаваш себе си и силата,  силата на „кундолини“, която имаш в себе си.

Мисля че, хората трябва да потърсят това вътре в тях. Много е просто, всичко го имате просто трябва да го усетите.

Български фен клуб: Благодаря ви много за това интервю г-н Търнър. За мен беше удоволствие. Пожелавам ви успех и се надявам да се видим скоро.

Джо Лин Търнър: И аз ви благодаря много. Благодаря за всичко ,което правите всеки ден. Намасте!